Max Verstappen, pole position în Marele Premiu al Spaniei după un tur de calificare fulminant

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Max Verstappen, pole position în Marele Premiu al Spaniei după un tur de calificare fulminant
Verstappen își sărbătorește pole position-ul
Verstappen își sărbătorește pole position-ul
Reuters
Liderul Formula 1, Max Verstappen, a realizat un tur de calificări formidabil pentru a obține sâmbătă pole position-ul în Marele Premiu de Formula 1 al Spaniei, iar Carlos Sainz de la Ferrari i s-a alăturat pe prima linie.

Verstappen l-a devansat cu aproape jumătate de secundă pe spaniol și atât de bun a fost primul său tur din ultima fază a calificărilor încât a renunțat la al doilea în momentul în care a fost clar că nimeni altcineva nu îl va bate.

"Mașina a fost pe șine", a declarat fericit pilotul olandez, care a obținut prima sa victorie în Formula 1 pe Circuitul de Catalunya din Barcelona în 2016 și a triumfat și anul trecut.

"A fost foarte plăcut să conduc astăzi".

Lando Norris de la McLaren s-a calificat al treilea într-o sesiune dramatică și surprinzătoare, cu Pierre Gasly de la Alpine pe locul al patrulea, dar care este investigat pentru două suspiciuni de obstrucționare.

Sergio Perez de la Red Bull, cel mai apropiat rival al lui Verstappen la titlu, dar aflat la 39 de puncte în spatele său după șase curse, s-a calificat doar pe locul 11, în timp ce Charles Leclerc de la Ferrari va pleca de pe grila de start pe un surprinzător loc 19.

Lewis Hamilton, de șapte ori campion mondial, se va alinia al cincilea pentru Mercedes.

Șase echipe diferite au ocupat primele șase poziții, canadianul Lance Stroll calificându-se al șaselea și devansându-l pe coechipierul său de la Aston Martin, Fernando Alonso, al nouălea, pentru prima dată în acest sezon.

Marele șoc, după o primă sesiune cu steag roșu din cauza pietrișului de pe pistă, a fost furnizat de Leclerc, cel care a obținut pole-ul de anul trecut, dar care acum a terminat pe ultima linie.

"Incredibil", a declarat pilotul Ferrari, care se plânsese mai devreme de o problemă la pneurile spate, atunci când inginerul său a confirmat rezultatul.

Perez a folosit același cuvânt după ce mexicanul nu a reușit să se califice în top 10, după ce a trecut cu greu de prima sesiune.

George Russell, de la Mercedes, a fost o altă victimă a celei de-a doua faze, terminând pe locul 12, după ce s-a ciocnit și el cu Hamilton la final, într-un incident bizar care a atras atenția comisarilor.

"George tocmai a încetinit", a spus Hamilton prin radio. "Este foarte periculos".

Mercedes a pus incidentul pe seama unei erori de comunicare, Russell cerându-și scuze, iar Hamilton având nevoie de o nouă aripă față pentru faza finală.

Mai mulți piloți, inclusiv Alonso, s-au rotit sau au intrat în pietriș într-o primă sesiune dificilă, care a început cu averse de ploaie și a fost oprită când mai erau 14 minute și 13 secunde.

Gasly a părut să-i împiedice pe Sainz și Verstappen și riscă o retrogradare.