Scene incredibile în derby-ul CSM Oradea - U-BT Cluj. Guzman a vrut să intre în sală cu o rangă de fier

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Scene incredibile în derby-ul CSM Oradea - U-BT Cluj. Guzman a vrut să intre în sală cu o rangă de fier
Guzman, înarmat cu o rangă, pe holul Arenei din Oradea
Guzman, înarmat cu o rangă, pe holul Arenei din Oradea
Captură CSM Oradea
CSM Oradea prezintă imagini ireale cu jucătorul lui U-BT Cluj-Napoca, care vrea să intre cu o rangă în Oradea Arena, în timpul meciului, după ce a fost eliminat pentru comportament nesportiv.

Continuă scandalul care a umbrit derby-ul baschetului românesc dintre CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca. Orădenii s-au impus cu 82-74, însă întreaga atenție a fost captată de scandalul care l-a avut în prim plan pe jucătorul lui U-BT Cluj-Napoca, cubanezul Karel Guzman

În sfertul doi, spiritele s-au încins după ce "orădeanul" Nikola Markovic și Karel Guzman s-au ciocnit în timpul unui time-out. Lucrurile au degenerat rapid, iar baschetbalistul din Cuba a avut un comportament deplorabil. Guzman a vrut să sară la bătaie cu adversarii și și-a îmbrâncit colegii, dar și membri din staff care au încercat să-l liniștească.

Ieșire necontrolată în fața suporterilor

Nici după ce a fost eliminat nu s-a liniștit. În drumul spre vestiare a lovit violent o minge și a vrut să lovească încă o minge spre suporterii prezenți în tribune. 

"În urma deciziei de descalificare a jucătorului, acesta a exercitat un comportament violent și periculos pentru integritatea participanților la eveniment (copil de mingi, majorete, spectatori)", transmite clubul orădean, care pune la dispoziție imagini elocvente. 

Guzman, în atenția jandarmilor după ce a încercat să intre în sală cu o rangă

Cel mai grav incident a avut loc după ce Guzman a ieșit din centrul atenției. Potrivit unor imagini surprinse de camerele de supraveghere din exteriorul și interiorul Arenei din Oradea, Guzman a intrat în incintă cu o rangă de fier pe care a luat-o dintr-un șantier aflat în apropiere. "Karel Guzman a încercat să revină în sală cu o rangă de fier fiind cu greu oprit de către un coechipier al său. Mulțumim lui Andrija Stipanovic pentru că prin acțiunile sale a prevenit o posibilă tragedie, se arată în comunicatul clubului orădean. 

Jandarmii prezenți la partidă au deschis o anchetă pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. 

"Pe timpul desfășurării partidei de baschet CSM Oradea – FC U BT Cluj, din data de 18.03.2023, un jucător al echipei U BT Cluj a fost eliminat. Acesta, după ce a părăsit suprafața de joc a avut un comportament violent ca urmare a unor apostrofări ale suporterilor. A ieșit din Sala Polivalentă, mergând pe șantierul din apropiere și a luat o tijă de fier striat cu care a vrut să reintre în sală, moment în care a fost oprit de către un coechipier, iar un agent de pază l-a deposedat de obiectul contondent.

În final jucătorul s-a deplasat la vestiar împreună cu alte persoane din delegația echipei și s-a liniștit. În urma celor constatate s-au întocmit acte de sesizare conform art.371 din Noul Cod Penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice" ne-a transmis Jandarmeria Bihor.

Finalul partidei de la Oradea a mai avut un moment controversat. Antrenorul clujenilor, Mihai Silvășan, a avut o reacție necontrolată față de antrenorul secund al orădenilor, Radovan Markovic.

CSM, contrariată de reacția clubului clujean

Orădenii sunt indignați și de reacția clujenilor, care au lăsat să se înțeleagă printr-un comunicat de presă că acțiunile jucătorului cubanez au fost provocate de adversari. "În timpul meciului, Karel Guzman a manifestat un comportament agresiv, care nu este promovat și agreat în cadrul clubului U-BT, indiferent de posibilele circumstanțe provocate de adversar", a transmis clubul clujean. 

În replică, orădenii se arată surprinși de faptul că U-BT a încercat să justifice comportamentul agresiv a lui Guzman. 

"Suntem indignați de încercarea reprezentanților U-BT Cluj-Napoca de a justifica acțiunile unui om care a manifestat un comportament violent față de partenerii de întrecere și spectatori, de a justifica acțiunile unui om care este anchetat pentru că s-a întors în sală cu o rangă de fier.

Karel Guzman are un întreg istoric de comportament violent, provocator și nesportiv. Este recidivist, iar de această dată a dus lucrurile într-o zonă deosebit de periculoasă. Girat de către oamenii din staff-ul U-BT Cluj-Napoca", transmite CSM. Pentru a susține aceste afirmații, clubul orădean prezintă mai multe filmări în care Guzman a avut reacții catalogate drept provocatoare. 

Una dintre ele a avut loc chiar înaintea partidei, când a intrat în conflict cu antrenorul secund al CSM-ului, Radovan Markovic.

Tot în partide de la Oradea, Guzman a mai avut o ieșire nesportivă și și-a împins adversarul direct, Nikola Markovic. 

U-BT anunță anchetă internă, Guzman își cere scuze public

Clubul clujean anunță că va demara o anchetă internă în urma incidentelor de la Oradea. "Clubul U-Banca Transilvania își afirmă pe această cale poziția clară de condamnare ferma a oricăror acțiuni de violență în sport și vă susține întotdeauna spiritul de competitivitate bazat pe fair-play. În cadrul clubului va fi deschisă o anchetă disciplinară ca urmare a acestui incident", transmite U-BT

Cubanezul Guzman a făcut și prima declarație pe marginea incidentelor, spunând că a fost provocat și că își cere scuze pentru comportament. 

"Regret profund acțiunile mele și vreau să-mi cer scuze clubului meu, coechipierilor și tuturor celor care au fost acolo. Comportamentul meu a fost inacceptabil și înțeleg că nu reflectă valorile echipei noastre sau ale baschetului. 

Vreau să precizez că am fost provocat de adversar și de un membru al staff-ului advers încă de la încălzire. Dar aceasta nu este o scuză pentru acțiunile mele. În calitate de jucător profesionist de baschet, înțeleg că am responsabilitatea de a-mi păstra calmul și de a mă comporta într-un mod respectuos în orice moment. În acest caz, am lăsat emoțiile să mă afecteze. Am devenit o persoană pe care nu am recunoscut-o și îmi pare sincer rău pentru orice rău sau dezamăgire am provocat. Voi munci din greu pentru a-mi îmbunătăți autocontrolul și pentru a deveni un jucător și un coechipier mai bun. 

Fiecare acțiune are consecințe și sunt gata să îmi asum totul. Voi respecta și voi accepta deciziile disciplinare pe care le va lua clubul. 

Încă o dată, îmi cer scuze profund față de toți cei implicați", este mesajul transmis de Guzman la o zi de la incidentele de la Oradea.