Barcelona merge ceas datorită "sacrificiului" lui Xavi. Fără înfrângere după anunțul plecării

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Barcelona merge ceas datorită "sacrificiului" lui Xavi. Fără înfrângere după anunțul plecării

De la anunțul lui Xavi, Barça nu a mai pierdut
De la anunțul lui Xavi, Barça nu a mai pierdutFC Barcelona
Aflată în criză gravă în ianuarie, Barcelona și-a relansat sezonul cu o serie de zece meciuri consecutive fără înfrângere de la anunțul lui Xavi Hernández că va pleca la sfârșitul sezonului, reacție prevăzută chiar de antrenor.

Cine nu a văzut un film sau un documentar în care unii oameni, în funcție de cultura lor, au făcut ofrande zeilor sau suveranilor lor?

Au existat chiar voluntari care au considerat că aceasta este cea mai bună modalitate de a transcende.

 Extrapolat în prezent, în lumea fotbalului există un caz similar, cel al lui Xavi Hernández.

Sosit ca salvator al clubului, el a reușit să refacă o parte din strălucirea acestuia, dar văzându-se incapabil să cucerească lumea, a considerat la un moment dat, când au pierdut cu 3-5 în fața lui Villarreal, că cea mai bună modalitate de a-și ajuta "poporul" era să se sacrifice.

În acea zi, pentru a scăpa de presiunea asupra jucătorilor săi, Xavi a anunțat că nu va continua ca antrenor al Barcelonei.

De atunci, campioana în exercițiu din La Liga a urcat de pe locul patru pe locul doi și a câștigat șapte din ultimele zece meciuri.

Celelalte trei s-au încheiat la egalitate.

O serie excelentă care a fost confirmată duminică, pe stadionul Metropolitano, cu o victorie cu 3-0 în fața lui Atlético de Madrid.

Performanța de duminică ar putea fi "cea mai bună a sezonului", a recunoscut antrenorul, care a fost eliminat pentru că a protestat la adresa arbitrului.

Parcursul lui Barça
Parcursul lui BarçaFlashscore

Apărarea a revenit pe drumul cel bun

Primul lucru care iese în evidență în urma reacției este refacerea apărării, care pentru prima dată în acest sezon, după luni de febrilitate, a ajuns la patru meciuri fără gol primit, de nerecunoscut față de ariergarda care a condus echipa la titlul de campioană în sezonul trecut.

Fragilitatea apărării a costat-o pe Barça opt puncte în spatele lui Real Madrid în La Liga, umilința în finala Supercupei (4-1 în fața marii rivale în finală) și eliminarea în sferturile de finală ale Copa del Rey.

Sfertul de finală al Ligii Campionilor împotriva lui PSG este prestigiosul său colac de salvare.

Xavi a luat decizia de a-l muta pe danezul Andreas Christensen în centrul terenului și de a-i ocupa locul în centrul apărării cu Pau Cubarsí, în vârstă de 17 ani, alături de uruguayanul Ronald Araújo, care a răspuns cu o prestație remarcabilă care l-a dus deja în naționala Spaniei după doar 12 meciuri la prima echipă.

În plus, Marc-André Ter Stegen a revenit în poartă după ce a depășit o accidentare, iar francezul Jules Koundé s-a îmbunătățit ca fundaș dreapta, oferind siguranță și control echipei blaugrana.

Pau Cubarsí, în timpul unei ședințe de antrenament
Pau Cubarsí, în timpul unei ședințe de antrenamentFC Barcelona

Tineri fără teamă

Alături de Cubarsí, cealaltă senzație adolescentină de la Barcelona este Lamine Yamal, un tânăr decisiv de 16 ani capabil să îndeplinească rolul de catalizator pe care l-a avut anul trecut Ousmane Dembélé, acum la PSG.

Jucătorul de picior stâng a bătut aproape toate recordurile de precocitate, având deja 44 de apariții în toate competițiile, cu opt goluri și cinci pase decisive.

O proeminență care l-a făcut să fie comparat cu nimeni altul decât Lionel Messi.

Cu Gavi, în vârstă de 19 ani, o altă bijuterie a academiei de tineret, indisponibil din cauza unei accidentări grave, Fermín López, în vârstă de 20 de ani, a fost cel care și-a luat șansa de a fi un jucător important la mijlocul terenului.

Titularizat duminică pe postul de fundaș stânga în locul lui Joao Cancelo, Hector Fort, în vârstă de 17 ani, este ultimul membru al acestei "quinta" impunătoare propulsate de Xavi.

Veterani de cel mai înalt calibru

Alături de tineri, doi jucători de 30 de ani cu un mare prestigiu în fotbalul european, Robert Lewandowski (35 de ani) și Ilkay Gündogan (33 de ani), au apărut când echipa avea cea mai mare nevoie de ei.

Primul recăpătându-și eficiența, al doilea sporindu-și influența și creativitatea în joc.

Cel mai bun marcator din La Liga în sezonul trecut, dar dezamăgitor în prima jumătate a actualei campanii, Lewandowski a fost implicat în 15 goluri deja în 2024, 11 goluri și patru pase de gol, două împotriva lui Atlético.

Gündogan, mai eliberat profitând de faptul că Christensen joacă ca mijlocaș defensiv, strălucește în construcție și în ultima pasă, o poziție pe care o cunoștea bine la Manchester City.

PSG știe deja acest lucru. Marea Barça s-a întors și amenință în Liga Campionilor.

Îmbunătățirea Barcelonei a determinat presa catalană să se întrebe despre posibilitatea ca Xavi Hernández să se răzgândească și să rămână în sezonul următor.

Lucru care, deocamdată, a fost negat de mai multe ori chiar de antrenor.