Opinie! Cine ar trebui să fie titular în poarta naționalei? Niță, Ionuț Radu sau Horațiu Moldovan?

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Opinie! Cine ar trebui să fie titular în poarta naționalei? Niță, Ionuț Radu sau Horațiu Moldovan?
Edward Iordănescu
Edward Iordănescu
FRF
Edward Iordănescu trebuie să aleagă dintre trei portari aflați în formă: Ionuț Radu (Auxerre), Florin Niță (Pardubice) și Horațiu Moldovan (Rapid București).

Într-un interviu realizat înainte ca jucătorii să ajungă în cantonamentul de la Mogoșoaia, selecționerul a spus că România se bazează pe trei portari valoroși. "Echipa noastră va fi pe mâini bune, am convingerea că avem trei portari valoroși, dar și cu mult caracter, pe care ne putem baza", a declarat Edi Iordănescu. 

Spre deosebire de alte momente, toți cei trei portari selecționați sunt titulari la echipele de club.  

Ionuț Radu, 25 de ani

Ionuț Radu a fost liderul naționalei de tineret U21, cu care a ajuns în semifinalele Campionatului European U21 din 2019. În schimb, la naționala mare a evoluat în doar două partide. Radu a apărat în ultimele meciuri din Nations League, disputate în luna septembrie 2022, 1-1 în Finlanda și 4-1 acasă cu Bosnia & Herțegovina.

Ionuț Radu
FRF

Revenit după o accidentare la finalul lunii ianuarie, Ionuț Radu s-a transferat în Franța, la Auxerre. Jucătorul aparține de Inter Milano, însă era împrumutat la Cremonese, unde a pierdut locul de titular după ce s-a accidentat. Astfel, la final de ianuarie a luat decizia de a lua drumul Franței, în Ligue 1. Transferat la Auxerre, Ionuț Radu a reușit să se impună rapid și a fost titular în 9 partide în campionat. Radu a încasat 10 goluri și a reușit să termine trei meciuri fără gol primit.

Statistici <mark>Ionuț Radu</mark> la Auxerre
Flashscore

În cele nouă partide din prima ligă franceză, Radu a parat și două penalty-uri.

"Grupa este foarte, foarte accesibilă. Trebuie să ne concentrăm doar pe munca noastră de zi de zi, ca zilele meciurilor să ne găsească pregătiți. Dacă vom fi pregătiți și motivați, vom obține rezultatele dorite", a declarat Ionuț Radu, după ce a ajuns în cantonamentul naționalei. 

Florin Niță, 35 de ani

După retragerea lui Tătărușanu, Florin Niță a devenit titular de bază la naționala României, până la ultimele meciuri din Nations League. Experimentatul portar a fost în umbra lui Tătărușanu mult timp, astfel că a adunat doar 19 partide la națională. Intervențiile lui au salvat însă echipa în dese rânduri. 

Florin Niță
FRF

Niță s-a transferat în Cehia, la Sparta Praga, la începutul sezonului 2017/2018. În cei 5 ani petrecuți la Sparta, Niță a evoluat în peste 100 de partide (prima ligă, cupă și cupe europene). Din noiembrie 2021, portarul a fost trecut însă pe linie moartă. În sezonul curent el a fost anunțat că este a patra variantă de portar, fapt care l-a făcut să piardă și lotul naționalei în ultimele meciuri ale anului. După mai bine de un an în care nu a mai apărut în echipa de la Praga, Niță a fost împrumutat la ultima clasată, Pardubice. Titularizat direct, portarul român a intrat rapid în grațiile staff-ului tehnic, dar și al suporterilor. Cu Niță între buturi, Pardubice a părăsit ultima poziție a clasamentului și este aproape de a ieși din zona locurilor retrogradabile. 

În cele 8 partide disputate pentru Pardubice, Niță a încasat 10 goluri și înregistrat două meciuri fără gol primit. 

Statistici Florin Niță la Pardubice
Flashscore

În ultima partidă disputată, Niță a fost din nou decisiv. La scorul de 2-1 pentru Pardubice, Niță a parat un penalty și a fost considerat de antrenor și colegi omul meciului, portarul român celebrând într-un mod grandios cel de-al 100-lea său meci în prima ligă a Cehiei. "El a făcut meciul pentru noi. A fost un moment cheie", l-a lăudat antrenorul Radoslav Kováč pe experimentatul portar, care a fost purtat pe sus de către coechipieri la finalul partidei. 

Horațiu Moldovan, 25 de ani

Portarul Rapidului este cel mai constant, însă are cele mai mici șanse să fie titularizat la Andorra. Horațiu Moldovan a debutat sub culorile tricolorului în amicalul pe care România l-a pierdut pe teren propriu cu Slovenia (scor 1-2, în noiembrie 2022). De altfel, acestea au fost singurele minute jucate de Moldovan pentru națională. 

Horațiu Moldovan
FRF

Horațiu Moldovan este portarul titular al Rapidului, cu care giuleștenii au reușit să se califice în play-off. De altfel, Rapid s-a calificat în play-off având cea mai bună defensivă din Superliga, cu doar 26 de goluri primite în 30 de etape. Moldovan are zece partide în aceste sezon de Superliga în care nu a primit gol.

Statistici Horațiu Moldovan în Superliga
Flashscore

La cine ar trebui să apeleze Edi Iordănescu? 

Conform statisticilor, chiar dacă Ionuț Radu și Florin Niță sunt în formă la echipele de club, alegerea logică ar fi titularizarea lui Horațiu Moldovan. Cu toate acestea, este greu de crezut că portarul giuleștean va prinde minute în partidele cu Andorra și Belarus. 

Cel mai probabil, Iordănescu îl va titulariza pe Niță, care este cel mai experimentat și vârstnic jucător din lot, după ce Camora s-a accidentat.

Referitor la alegerea portarului, selecționerul nu a părut îngrijorat. "Va fi extrem de simplu. La oricare dintre cei portari pe care-i avem în lot vom apela, am garanția că vom avea siguranță", a declarat Iordănescu.