Exclusiv | Ciprian Marica: ”Suntem la mâna noastră. România are șanse!”

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Exclusiv | Ciprian Marica: ”Suntem la mâna noastră. România are șanse!”
Ciprian Marica a înscris 25 de goluri în 72 de apariții pentru naționala României
Ciprian Marica a înscris 25 de goluri în 72 de apariții pentru naționala României
Profimedia
Sunt 8 ani de când România nu a mai simțit atmosfera tribunelor în cadrul unui turneu final. Speranța că îi vom putea vedea din nou pe tricolori în grupele unui Campionat European se reaprinde pe 25 martie, ziua în care echipa națională începe un nou drum în campania de calificare pentru Euro 2024, în meciul de deschidere împotriva Andorrei. Ciprian Marica, fostul atacant al naționalei, a vorbit în exclusivitate pentru Flashscore despre șansele pe care le are România în această grupă din preliminarii.

Ciprian Marica (37 de ani) a avut o contribuție esențială în ceea ce privește calificarea României la ultimele două turnee finale: Euro 2008 și Euro 2016. 

Cu o experiență de mai bine de 2 decenii pe terenul de joc, evoluând pentru formații precum Dinamo București, Schalke, Șahtior Donețk, Stuttgart, Getafe și Steaua București, Ciprian Marica rămâne și astăzi un adevărat iubitor al sportului. Fostul internațional, în prezent acționar la Farul Constanța, liderul din Superliga, a acceptat provocarea Flashscore și a analizat adversarele României în grupa din preliminariile Euro 2024. Bineînțeles, Ciprian ne-a vorbit și despre șansele Farului de a cuceri titlul Superliga în acest sezon.

”Să nu fim dezamăgiți atât de repede dacă vom obține doar 4 puncte”

”Îți propun să analizăm puțin grupa în care se află România în preliminariile pentru Euro. Să discutăm despre fiecare adversar în parte. Mai multe persoane din lumea fotbalului - din Superliga și nu numai - au declarat că inclusiv meciul de debut cu Andorra va fi unul greu. Ești de aceeași părere?”

Eu nu cred că va fi un meci greu cu Andorra. Nu pot să cred că am ajuns chiar atât de jos. Eu cred că vom bate Andorra și o vom face într-o manieră lejeră. Nu se va pune problema echipei câștigătoare. 

”Va fi o victorie lejeră”

Nu văd neapărat ca România să bată la o diferență de minimum trei goluri, dar va fi o victorie lejeră. O victorie în care vom marca rapid și ne vom face jocul ușor încă din prima repriză.

Cu Andorra și Belarus suntem ”nevoiți” să obținem 6 puncte dacă vrem să avem o șansă bună pentru a merge la turneul final?

Nu m-aș grăbi să fac declarații de genul acesta. Nu înseamnă că dacă nu luăm 6 puncte nu ne calificăm. E început de campanie, eu cred că și 4 puncte sunt bune. Nu înseamnă că este totul pierdut. Putem să facem un egal acasă cu Belarus și să batem în deplasare. Sau invers. Desigur, 6 puncte ar fi ideale în aceste două partide. Să nu fim dezamăgiți atât de repede dacă vom obține doar 4 puncte. Mai sunt meciuri de jucat și putem recupera.

Ciprian Marica, în lotul României pentru preliminariile Euro 2008
Profimedia

”Elveția este favorita grupei”

Într-adevăr, mai sunt meciuri de jucat. Dar să ținem cont și de ceilalți adversari, care sunt de un calibru ceva mai ridicat. Kosovo, într-o continuă expansiune, cu jucători foarte buni care evoluează la echipe de top în Europa - inclusiv Krasniqi de la CFR Cluj, care e de puțin timp în România și deja a intrat în inimile suporterilor prin stilul său calitativ de joc. Israelul, de asemenea, nu este un adversar de neglijat. Să nu mai vorbim despre Elveția... Din punctul tău de vedere, care este cea mai periculoasă adversară pentru România din această grupă?

E clar că Elveția este favorita grupei. Are cei mai buni jucători. Nu trebuie să neglijăm nici Kosovo. Este greu să mai spunem astăzi de vreo echipă că este favorită, sau că ne batem de la egal la egal. Cel mai ușor adversar din grupă este cu siguranță Andorra, în rest, cu toții vom avea meciuri grele.

Am considerat întotdeauna că la echipa națională important este antrenorul. Foarte important! Pentru că el nu are mult timp la dispoziție să își arate calitățile de antrenor, el trebuie să aibă cu totul și cu totul alte calități. Să fie atent la selecție, să fie inspirat în alegerea primului 11 și trebuie să fie extrem de dibace încât cu doar câteva zile înainte de începerea campaniei să își pună amprenta pe jocul echipei, de a da o filosofie clară de joc.

Eu am fost un aspru critic al ideii de a promova la echipa națională peste 60 de jucători, așa cum a fost cazul lui Mirel Rădoi. Astăzi ne văităm că nu avem suficienți jucători ca să putem alinia un prim 11 sau chiar două formații, dar în schimb promovăm 60 de jucători la echipa națională. Așa nu...

Ciprian Marica a înscris golul victoriei împotriva Greciei în preliminariile pentru Euro 2016
Profimedia

Să ne imaginăm că Ciprian Marica este selecționerul României. Ce ar aduce în plus la echipa națională? Poate mai mulți jucători de la Farul Constanța?

Nu pot să fac asta pentru că nu am urmărit jucătorii îndeaproape. Dacă mă întrebi ce jucători aș selecționa de la Farul, îți dai seama că i-aș fi chemat pe toți. Sunt subiectiv! (râde)

În ceea ce privește naționalele de tineret, consider că Adrian Mazilu (17 ani) putea face pasul la U21 și nu la U19.

”Nu am avut niciodată ceva personal cu Alibec”

Denis Alibec traversează o perioadă bună a carierei. S-a reinventat la Farul, acolo unde este golgheterul echipei, cu 11 reușite în acest sezon. Recent, atacantul a declarat că nu a avut performanțe remarcabile la echipa națională, însă este motivat să fie un om cheie în drumul României spre turneul final, aspirând să devină chiar golgheterul acestor preliminarii. Îl vezi capabil de o astfel de performanță?

Faptul că l-am criticat de multe ori pe Alibec mi-a adus și mie critici, că aș avea ceva personal cu el. Nici pe departe! Eu doar vedeam în el un potențial fantastic și cumva îmi era ciudă că nu obține mai mult din asta. Știu că are calități, iar acum, când e de lăudat, îl lăudăm, și nu pentru că este la Farul. Este un alt Alibec, iar asta vede toată lumea cu ochiul liber. Nu mai este doar pentru el, acum joacă pentru echipă, este dedicat, implicat și are execuții spectaculoase, înscrie goluri. Bravo lui! 

Îmi pare rău doar că a ajuns la vârsta de 32 de ani și abia acum a realizat sau a conștientizat anumite lucruri: că nu este doar despre el, ci despre echipă. Acum chiar se canalizează foarte mult pe echipă. S-a maturizat și a ajuns la o vârstă la care trebuie să fie un exemplu pentru ceilalți. A avut sclipiri dintotdeauna, însă nu a fost constant.

Are o calitate foarte mare și o dovedește. Dar a obținut prea puțin până acum. Cred că și lui ar trebui să îi pară rău. Dar nu este încă timpul pierdut, mai are de jucat, este sănătos, asta este important. Acum vedem că evoluează jucătorii până la 40 de ani. Să sperăm că va ajuta naționala și că echipa îl va ajuta pe el, să îl pună în valoare.

În concluzie, merge România la Euro 2024 după o absență de 8 ani de la turneele finale? Vor termina tricolorii în primele 2 locuri din grupă?

Suntem la mâna noastră. Nu cred că nu s-au văzut surprize, nu cred că pot exista adversari în fața cărora să nu poți câștiga. România are șanse, după părerea mea. Nu ușoare, dar are absolut șansa ei. Procentual, aș spune 50-50%. Orice e posibil! 

”Farul are tot ce îi trebuie pentru a deveni campioana României”

În ceea ce privește Superliga, este acesta sezonul Farului? Câștigați titlul?

Așa vreau să cred. Cel mai bun antrenament este jocul. Sigur, ne dorim să câștigăm campionatul. E clar că nouă românilor nu ne place să fim considerați ”favoriți” sau să fim ”luați în calcul”. 

Consider că Farul are tot ce îi trebuie: entuziasmul celor tineri, experiența veteranilor și un antrenor dedicat 100%. Gică Hagi a demonstrat-o. Așa că echipa are tot ce îi trebuie pentru a deveni campioana României. Nu este ușor și nu înseamnă neapărat că vom reuși. Dar ne vom lupta până la ultima picătură de sudoare să reușim asta.