Premier League la final. Cine sunt câștigătorii și pierzătorii sezonului 2022/23

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Premier League la final. Cine sunt câștigătorii și pierzătorii sezonului 2022/23
Erling Haaland a fost vedeta titlului câștigat de Manchester City
Erling Haaland a fost vedeta titlului câștigat de Manchester City
AFP
Erling Haaland a condus Manchester City spre al treilea titlu consecutiv în Premier League, dar au și Arsenal, Newcastle și Manchester United motive de sărbătorit, cele trei echipe urmând să evolueze în Liga Campionilor în sezonul următor.

Liverpool și Tottenham s-au numărat printre marile dezamăgiri, ieșind din primele patru echipe, în ciuda speranțelor mari pentru acest sezon.

Chelsea este, însă, de departe marea dezamăgire a acestui sezon, după ce Albaștrii au terminat pe locul 12, în contextul în care au cheltuit peste 500 de milioane de lire sterline pe jucători noi.

Câștigători

Erling Haaland

Atacantul lui Manchester City, Erling Haaland, pozează cu trofeul Premier League
AFP

Haaland are deja un trofeu, premii individuale și o serie de noi recorduri după primul primul său sezon în Anglia și este abia la început.

Orice îndoieli cu privire la modul în care oamenii lui Pep Guardiola se vor adapta la faptul că vor avea un punct focal în față au fost risipite, cele 36 de goluri marcate de Haaland în Premier League reprezentând un record pentru un singur sezon.

Jucătorul în vârstă de 22 de ani a fost desemnat fără ezitare Cel mai bun jucător din Premier League, Cel mai bun tânăr jucător și Jucătorul sezonului, premiu acordat de presa sportivă.

Dar mai sunt încă două trofee în joc, care ar transforma sezonul remarcabil al lui Haaland într-unul istoric.

Dacă va învinge Manchester United în finala Cupei Angliei pe 3 iunie și pe Inter Milano o săptămână mai târziu în finala Ligii Campionilor, City va deveni doar a doua echipă engleză (după Manchester United) care reușește să câștige cele trei trofee majore într-un singur sezon.

Brighton

Brighton s-a calificat pentru prima dată în Europa
AFP

Brighton a fost una dintre beneficiarele unui sezon de schimbări manageriale, în ciuda faptului că antrenorul său Graham Potter a fost racolat de Chelsea în septembrie.

Pescărușii au încasat în mod corespunzător 20 de milioane de lire sterline drept compensație pentru Potter și l-au angajat pe Roberto De Zerbi, care a condus clubul în Europa pentru prima dată în istoria sa.

Guardiola l-a salutat pe italian ca fiind "unul dintre cei mai influenți antrenori din ultimii 20 de ani" pentru stilul său revoluționar care a făcut din Brighton una dintre cele mai atractive echipe din Europa.

Prădătorii din Premier League așteaptă deja să se năpustească asupra unor jucători precum Moises Caicedo și Alexis Mac Allister în perioada de transferuri, dar Brighton a devenit o producătoare pe bandă rulantă de tinere talente.

Dintre cele 20 de goluri marcate de adolescenți în Premier League în acest sezon, 11 au venit de la trio-ul lui Brighton Evan Ferguson, Julio Enciso și Facundo Buonanotte.

Newcastle

Newcastle s-a calificat în Liga Campionilor pentru prima dată în ultimii 20 de ani
AFP

Susținută de fondul suveran de investiții saudit, Newcastle pare cel mai bun pariu pe termen lung pentru a contesta dominația lui Manchester City în fotbalul englez.

Dar puțini se așteptau ca ascensiunea Coțofenelor să fie atât de rapidă, încât să obțină calificarea în Liga Campionilor pentru prima dată în 20 de ani în primul sezon complet sub noul regim.

Dar succesul lui Newcastle nu poate fi explicat doar prin bani. Se pare că au învățat din primele zile ale altor proiecte care au beneficiat de finanțări uriașe, precum cele de la City și Paris Saint-Germain, și nu au cheltuit imediat pe superstaruri.

În schimb, Eddie Howe a reușit să scoată tot ce e mai bun din jucători care anterior erau văzuți ca niște eșecuri costisitoare pe Tyneside, cum ar fi Joelinton și Miguel Almiron, și a încurajat un spirit de echipă bun, în ciuda unui aflux de noi sosiri.

Învinși

Chelsea

Enzo Fernandez, mijlocașul lui Chelsea, aplaudă
AFP

Albaștrii au terminat cu cel mai mic număr de puncte din istorie în Premier League, în ciuda faptului că au cheltuit mai mult pe piața transferurilor decât orice alt club într-un singur sezon.

Se așteaptă ca Mauricio Pochettino să fie numit în zilele următoare la conducerea Stamford Bridge, dar argentinianul are o sarcină uriașă de îndeplinit pentru a transforma o echipă dărâmată în candidată la titlu.

Cea mai mare îngrijorare pentru fanii lui Chelsea va fi dacă noii proprietari ai clubului vor învăța rapid din abordarea lor nesăbuită din primul sezon la conducere.

Stabilitatea managerială

Leeds l-a concediat pe antrenorul Javi Gracia, dar tot a căzut
AFP

Doar nouă echipe din Premier League au încheiat această stagiune cu același antrenor la conducere care a început campania, cu un număr record de 14 manageri concediați pe parcursul sezonului.

Dar o schimbare de antrenor a adus rareori rezultatul dorit.

Chelsea și retrogradatele Southampton și Leeds au fost cele trei cluburi care au concediat câte doi manageri.

În schimb, nu a existat nicio demitere în rândul cluburilor care au terminat în primele șase, în timp ce Brentford și Fulham s-au bucurat de sezoane strălucitoare sub conducerea lui Thomas Frank și, respectiv, Marco Silva.

Chiar și în partea de jos a clasamentului, West Ham și Nottingham Forest au fost recompensate pentru încrederea arătată lui David Moyes și Steve Cooper.

Leicester

Fanii lui Leicester reacționează la retrogradarea lor
AFP

La șapte ani de la uimitorul titlu câștigat în Premier League, Leicester va schimba deplasările pe Anfield, Old Trafford și Etihad Stadium cu partide mai puțin strălucitoare la Rotherham, Plymouth și Hull în Championship în sezonul următor.

Retrogradarea lui Leicester a fost un șoc imens, deoarece o echipă talentată, care se mândrea cu jucători precum James Maddison și Youri Tielemans, nu a reușit să își atingă potențialul.

O serie de două victorii în ultimele 17 meciuri a pecetluit soarta lui Leicester, care s-a prăbușit în al doilea eșalon pentru prima dată din 2014 încoace.