EXCLUSIV: Fostul jucător al lui Newcastle, Shay Given, despre club și calificarea în Liga Campionilor

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
EXCLUSIV: Fostul jucător al lui Newcastle, Shay Given, despre club și calificarea în Liga Campionilor
Shay Given a mers el însuși la Dortmund pentru a susține Newcastle pe Signal Iduna Arena ca un fan
Shay Given a mers el însuși la Dortmund pentru a susține Newcastle pe Signal Iduna Arena ca un fan
Profimedia
Suporterii profită din plin de faptul că Newcastle joacă în Liga Campionilor în acest sezon, creând o susținere masivă pentru "Magpies", fie acasă, fie în deplasare. Dar cum se simte un fost jucător să vadă clubul din nou în prim-planul european?

"Este emoționant! A trecut atât de mult timp. Am jucat în ultima echipă Newcastle care a ajuns în Liga Campionilor, ceea ce s-a întâmplat acum mai bine de 20 de ani. Este o nebunie să te gândești la un club de o asemenea anvergură și mărime", spune Shay Given, care a mers el însuși la Dortmund pentru a-i susține pe oamenii lui Eddie Howe pe Signal Iduna Arena în calitate de fan.

"A fost ziua de naștere a fiului meu, așa că am zburat pentru meci", explică Given, care s-a bucurat să vadă cum suporterii au umplut piața orașului.

"Sunt entuziasmați să se întoarcă în Europa", continuă Given cu un zâmbet, în timp ce Tribalfootball.com intră în legătură cu legenda lui Newcastle prin Zoom. Dar, deși s-a simțit bine, a existat și un pic de dezamăgire față de rezultat.

"Dortmund părea să iasă destul de ușor după golul de 2-0. Al doilea gol le-a luat vântul din pânze, dar încă mai au o șansă, iar oamenii nu le dădeau nicio șansă înainte de a se lovi măcar o minge, așa că trebuie să ia lucrurile pozitive din asta", spune încurajator Given.

Pentru Newcastle a urmat apoi înfrângerea cu Bournemouth pentru prima dată în nouă meciuri, poate că a dovedit cât de dificil este după o seară europeană importantă la mijlocul săptămânii, jucând în weekend cu un adversar ceva mai puțin important în campionat?

"Este un lucru de mentalitate, cred. Stai în linie cu muzica Ligii Campionilor. Stadionul este absolut plin. Este săltăreț. Apoi te duci la Bournemouth în weekend, unul dintre cele mai mici stadioane din Premier League. Este dificil", recunoaște Given, care a încercat el însuși de câteva ori în timpul carierei sale ilustre pe St. James' Park.

Nu are voie să intre pe St. James'

A fost o carieră în care a jucat în peste 450 de meciuri pentru Newcastle, ceea ce nu i-a făcut, totuși, nicio favoare în nord.

"Sub proprietatea anterioară, nici măcar nu mi s-a permis să intru în locul respectiv. Este destul de revigorant pentru mine și pentru toți ceilalți foști jucători, de asemenea. Ei deschid ușile", explică Given, care a dat curs invitațiilor lui Eddie Howe de a se alătura grupului în diferite ocazii.

"Am fost destul de norocos să călătoresc în pre-sezon cu ei în America pentru câteva săptămâni. Făcând un pic de chestii de ambasador. Eddie a fost deschis să mă primească la mese cu jucătorii. Doar să fiu prin preajmă. Eddie și staff-ul său au fost foarte primitori cu mine personal.

"Cred că Eddie Howe este și el unul dintre cei mai buni manageri. Este foarte atent la familiile oamenilor și la situația lor personală. Cred că toate acestea contribuie la obținerea a ceea ce este mai bun dintr-un jucător în ziua meciului. Eddie este strălucit la asta", spune Given, care a fost invitat și la Milano pentru meciul de deschidere din Liga Campionilor.

"Este plăcut să mă întorc la club. Cred că este important, de asemenea, pentru club să aibă acea legătură și cu jucătorii mai în vârstă, iar acesta a fost clubul căruia i-am oferit primii mei ani de viață".

Robson a ridicat în slăvi întregul oraș

Vorbind despre acei ani, el își amintește cu plăcere că Kenny Dalglish i-a oferit marea sa șansă.

"El m-a adus de la Celtic la Blackburn și apoi la Newcastle la 21 de ani, unde mi-a dat tricoul cu numărul unu. Ca portar, cu Shaka Hislop, Pavel Srnicek și Steve Harper acolo, de asemenea. A avut o încredere uriașă în mine".

Shay Given s-a bucurat, de asemenea, de îndrumarea lui Sir Bobby Robson.

"Clubul se zbătea când s-a întors, dar el a ridicat pur și simplu întregul oraș. Fiind din Durham, în nord-estul țării, cunoștea clubul pe dinafară. Mesajul său către jucători a fost cât de norocoși eram să reprezentăm Newcastle, să purtăm acea stemă. Este un oraș cu adevărat muncitoresc și oamenii muncesc din greu pentru tot ceea ce primesc. Măcar atât putem face noi, ca jucători, să le oferim tot ce putem pentru a obține rezultate. Sir Bobby a obținut un echilibru absolut perfect", spune Given despre legendarul manager care, în mod incredibil, a sfârșit prin a fi dat afară.

"A fost demis pentru că a ratat calificarea în Liga Campionilor. Clubul a intrat într-un declin uriaș după aceea, a fost foarte dur, aș spune eu", crede Given, oferind totodată o mică perspectivă asupra motivului pentru care Robson a fost expediat.

"Se vorbea despre faptul că Bobby pierdea vestiarul și că nu era disciplină. A venit Graeme Souness și apoi Craig Bellamy, care încă plutește în istoria clubului.

"Nu ai vrea să te pui cu Graeme, asta e sigur. El este disciplinar, iar la una dintre primele sale întâlniri, cred că i-a propus lui Bellamy să iasă afară!" spune Given cu un zâmbet ironic, sugerând că ar putea să-și amintească ceva mai mult decât lasă să se vadă.

Răsturnare de situație remarcabilă

Într-o răsturnare de situație aproape halucinantă, Shay Given l-a avut ca manager și pe Joe Kinnear.

"A existat o distanță între Mike Ashley și fanii și clubul. A fost o perioadă foarte grea pentru toată lumea. Nu spun că a fost așa, dar a reieșit pentru toată lumea că făcea lucruri aproape pentru a supăra oamenii în acel moment".

Nu există nimic din toate acestea sub actuala conducere și Given este plin de laude la adresa modului în care este condus clubul în aceste zile.

"Nu au înnebunit cu cheltuielile, au fost foarte inteligenți în ceea ce privește recrutarea. Sunt în Liga Campionilor. Întoarcerea față de locul în care era clubul, când a venit Eddie Howe, este cu totul remarcabilă", spune Given ca o remarcă de despărțire.