Meciul cu Napoli, ultima șansă a lui Xavi de a reda mândria Barcelonei

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Meciul cu Napoli, ultima șansă a lui Xavi de a reda mândria Barcelonei

Xavi zâmbește pe marginea terenului înainte de meciul de fotbal din liga spaniolă dintre Celta Vigo și Barcelona
Xavi zâmbește pe marginea terenului înainte de meciul de fotbal din liga spaniolă dintre Celta Vigo și BarcelonaAFP
Xavi Hernandez a plecat de la Barcelona în 2015 după ce o triplă glorioasă, La Liga, Copa del Rey și Champions League, dar speranțele sale de a pleca din nou triumfător de pe Camp Nou sunt aproape nule.

Ultima șansă reală a fostului mare mijlocaș de a obține un rezultat de prestigiu în acest sezon o reprezintă un parcurs cât mai lung în Liga Campionilor.

Sansa există, este pe masă: catalanii vizitează miercuri Napoli în prima manșă din 16-imile de finală.

După ce echipa sa a fost zdrobită de Real Madrid în finala Supercupei Spaniei și eliminată din Copa del Rey, Xavi a declarat că va demisiona la sfârșitul sezonului.

La opt puncte de liderul Madrid în La Liga, se pare că doar un parcurs european îi poate aduce o alinare  lui Xavi și campionilor spanioli aflați în dificultate.

Cu toate acestea, rezultatele Barcelonei pe continent în ultimii ani nu sunt de bun augur, cu înfrângeri umilitoare - în fața celor de la Roma, Liverpool, Bayern Munchen - care sunt încă amintiri vii.

În ultimele două sezoane, Barcelona nu reușise să iasă nici măcar din grupă.

Barcelona nu-și mai poate permite alte derapaje, spune Xavi, patronul demisionar
Barcelona nu-și mai poate permite alte derapaje, spune Xavi, patronul demisionarAFP

Ultima dată când catalanii au reușit să câștige Liga Campionilor, în 2015, Xavi a fost cel care a ridicat trofeul.

Atunci în vârstă de 35 de ani, Xavi a plecat cu lacrimi în ochi după 17 sezoane la cel mai înalt nivel cu Barcelona, așteptând ca o echipă propulsată de Lionel Messi, Neymar și Luis Suarez să continue să domine fotbalul european pentru anii următori.

În schimb, proiectul s-a prăbușit sub greutatea managementului defectuos și a salariilor uriașe, iar Barcelona se scufundă de atunci, Xavi fiind chemat să salveze echipa ca antrenor în noiembrie 2021.

Deși a condus-o pe Barcelona spre trofeu în La Liga în sezonul trecut, fotbalul practicat de catalani nu a convins, iar în acest sezon echipa s-a împotmolit, ceea ce l-a determinat pe Xavi să își anunțe a doua plecare.

De la anunțul său de plecare, Barcelona a câștigat trei meciuri de campionat și a remizat într-unul, deși performanțele echipei nu au fost impresionante.

"Au fost 10 puncte din 12, cred că  funcționăm bine", a declarat Xavi.

Încurajat de jucători

Jucătorii Barcelonei sunt, de asemenea, conștienți că Liga Campionilor le oferă o șansă de a smulge o felie de glorie în 2024.

"Când sună muzica... acea energie, acea dorință, trebuie să mergem acolo plini de energie" , a spus fundașul Ronald Araujo pe YouTube în această săptămână.

"Știu importanța ei și ceea ce reprezintă Liga Campionilor pentru un jucător și pentru club, avem responsabilități".

Atacantul Robert Lewandowski și-a găsit forma într-un moment crucial al sezonului, cu patru goluri în ultimele trei meciuri.

Lewandowski în acțiune pentru Barcelona
Lewandowski în acțiune pentru BarcelonaAFP

"Am muncit foarte mult în această săptămână, cred că ne putem descurca mai bine în Liga Campionilor", a spus starul polonez.

"La Napoli trebuie să jucăm timp de 90 de minute bine în apărare și în atac".

Atacanții lui Napoli, Victor Osimhen și Khvicha Kvaratskhelia, vor fi încântați să se confrunte cu o apărare a Barcelonei foarte slabă în această campanie, dar campionii italieni au și ei probleme în campionat.

Catalanii l-ar putea avea din nou la dispoziție pe Joao Felix, care s-a antrenat luni cu coechipierii săi, după ce s-a accidentat.

Atacantul portughez nu a reușit să convingă în mod constant, dar a arătat sclipiri de talent care ar putea fi suficiente pentru a propulsa Barcelona.

"Mi-au arătat statisticile... am fi lideri pe baza ocaziilor create", a declarat Xavi sâmbătă, deplângând lipsa de calitate a finalizării echipei sale în acest sezon din LaLiga.