Novak Djokovic a câștigat US Open, al 24-lea titlu de Grand Slam al carierei

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Novak Djokovic a câștigat US Open, al 24-lea titlu de Grand Slam al carierei
Novak Djokovic triumfă la US Open
Novak Djokovic triumfă la US Open
AFP
Novak Djokovic a câștigat US Open, scor 6-3, 7-6(5), 6-3, după trei ore și 17 minute de joc, iar Nole a egalat recordul legendarei Margaret Court (24 de titluri de Grand Slam câștigate).

Victoria lui Djokovic, a patra în 10 finale de la Flushing Meadows, a reprezentat un alt sezon încheiat remarcabil, după victoriile sale la Australian Open și Roland Garros, și va reveni pe primul loc în clasamentul mondial atunci când acesta va fi actualizat mai târziu luni.

"Îmi trăiesc cu adevărat visul copilăriei mele"

„Cu siguranță înseamnă totul pentru mine”, a spus el. „Îmi trăiesc cu adevărat visul copilăriei mele. Să scriu istorie în acest sport este ceva cu adevărat remarcabil, este greu de descris în cuvinte. În copilărie când aveam șapte, opt ani, voiam să devin cel mai bun jucător din lume.”

Pe măsură ce își trăiește visul, Djokovic își revendică și titlul de cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile.

După ce și-a asigurat titlul istoric duminică, Djokovic și-a aruncat racheta în aer și s-a prăbușit în genunchi în timp ce mulțimea aclama.

S-a ridicat și a îmbrățisat-o pe fiica sa care se afla apropierea terenului înainte de a se întoarce pe bancă și de a scoate un tricou cu inscripția „Mamba Forever” pe față și numărul 24 pe spate.

Tricoul a fost un omagiu atât pentru realizarea sa, cât și pentru prietenul său decedat, marele jucător de baschet Kobe Bryant de la Los Angeles Lakers, care a purtat numărul pe durata carierei sale înainte de a muri într-un accident de elicopter.

„M-am gândit să fac acest tricou, în cele din urmă, dacă am șansa să câștig turneul”, a spus Djokovic. „Kobe a fost un prieten apropiat, am discutat mult despre mentalitatea învingătorului. Când mă confruntam cu probleme de sănătate, el a fost una dintre persoanele în care m-am bazat cel mai mult.”

Când meciul a început, Djokovic a ieșit pe teren și a privit peste fileu la Medvedev, omul care încă o dată i-a stat în calea istoriei, la fel cum a făcut acum doi ani.

Ultima oară când cei doi s-au întâlnit la U.S. Open a fost în finala din 2021, când rusul a câștigat singurul său titlu major și l-a învins în acel Grand Slam.

Djokovic nu a vorbit de răzbunare pe drumul către finală și a menționat pierderea aceea doar ca pe o experiență.

„Nu am jucat niciun turneu pe pământ american timp de doi ani”, a spus Djokovic, care a ratat Slamul de anul trecut din cauza restricțiilor COVID-19.

"În ultimele 48 de ore, am făcut tot posibilul pentru a nu mă lăsa afectat de importanța momentului și de ceea ce este în joc. Acum doi ani, asta s-a întâmplat și nu am putut să joc la cel mai bun nivel, am fost depășit. Așa că am învățat din acea experiență."

Djokovic (36 de ani) a început meciul într-un mod impresionant, câștigând primul set și reușind singurul break în al doilea game. Setul secund a fost extrem de intens. Sârbul s-a apărat incredibilă, salvând o minge de break crucială în momentul în care rusul conducea cu 4-3. Medvedev, bazându-se pe serviciul său puternic, a încercat să profite de problemele fizice ale lui Djokovic (care a avut momente în care a rămas fără suflare), mai ales la scorul de 6-5, într-un game în care viitorul lider mondial a comis două duble greșeli.