Edward Iordănescu: "Această campanie trebuie să fie una de calificare și nu una de scuze"

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Edward Iordănescu: "Această campanie trebuie să fie una de calificare și nu una de scuze"
Edward Iordănescu: "Această campanie trebuie să fie una de calificare și nu una de scuze"
Edward Iordănescu: "Această campanie trebuie să fie una de calificare și nu una de scuze"
Profimedia
Selecționerul primei reprezentative de fotbal a României, Edward Iordănescu, a declarat, într-un interviu acordat FRF.tv înaintea startului preliminariilor EURO 2024, că în această campanie nu vor exista jumătăți de măsură și nici toleranță pentru jucători, precizând că această campanie e "totul sau nimic pentru echipa națională".

"Începem cu multă energie, cu entuziasm, cu încredere și cu speranța că vom reuși să depășim această secetă de performanță și să ducem din nou echipa națională la Campionatul European. E posibil ca acum să fi lăsat un nume sau altul, e posibil ca un jucător talentat, cu potențial de creștere, să fi rămas pe dinafară, dar campania de calificare e lungă și avem nevoie ca toți să rămână concentrați și atunci când vor fi apelați să vină cu putere la echipa națională. Toți trebuie să înțeleagă un lucru, a trecut perioada în care ne permiteam să ne alintăm, să ne răsfățăm, să venim cu jumătăți de măsură, să ne gândim că merge și cu puțin efort sau cu puțină muncă. A trecut, acum e perioada în care eu sun adunarea, în care trebuie să dăm tot ce avem mai bun. Acum nu mai există 99%, există doar 100%. Eu nu mai am timp să mângâi pe nimeni, nu mai pot să mai am răbdare cu nimeni. Cine vine trebuie să dea totul. Nu mai există toleranță pentru nimeni, există totul sau nimic pentru echipa națională", a spus selecționerul.

Acesta a menționat că nu se gândește deocamdată la 6 puncte în primele două partide, ci doar la meciul de debut cu Andorra, care în opinia sa se anunță unul dificil.

"Nu putem să vorbim de un start al campaniei cu 6 puncte, ci de un start cu 3 puncte în Andorra, după care să venim la București să pregătim foarte bine jocul cu Belarus. Pentru că fără 3 puncte în Andorra nu mai putem obține 6 puncte. Așa că focusul trebuie să fie total pentru primul joc. Lumea încă se gândește că în Andorra vom avea un joc total la îndemâna noastră. Dar nu va fi așa, va trebui să muncim în fiecare moment al jocului. Am convingerea că suporterii noștri vor fi alături de noi și în Andorra, așa cum au fost pe toate stadioanele Europei. Iar eu am convingerea că dacă vom aduce trei puncte din Andorra, Arena Națională va fi plină cu Belarus, un meci capital în economia finală a clasamentului. Dar să o luăm pas cu pas, Andorra - 3 puncte, de asta avem nevoie", a explicat el.

Iordănescu a afirmat că îi lipsesc jucători importanți din lot, dar a subliniat că "această campanie trebuie să fie una de calificare și nu una de scuze".

"Sunt mulțumit de lot, am încredere în jucători, în valoarea și potențialul lor. Sigur, total mulțumit un selecționer nu va fi niciodată. Ne lipsesc anumiți jucători, mă gândesc în mod special la cei cu probleme speciale, adică la Chiricheș, la Ianis Hagi, la Mihăilă, la Nicușor Bancu... dar mă gândesc și la jucătorii care traversează anumite probleme la club, iar exemplul este Drăguș. Pe el îl consideram un jucător câștigat pentru echipa națională, dar are doar 10 minute în ultimele patru jocuri, o lună și ceva. Deci sunt jucători care ne lipsesc, dar această campanie trebuie să fie una de calificare și nu una de scuze. Trebuie să mergem înainte, eu am încredere în acest grup și sunt sigur că pe parcursul campaniei vom avea și alte probleme. Dar trebuie să le depășim pe toate și să mergem la EURO", a precizat Iordănescu.

"Nu este o problemă că nu avem jucători cu experiență. Avem suficienți în jurul cărora putem să strângem acest grup și mă gândesc la Nicolae Stanciu, la Răzvan Marin, la Burcă și la alte nume. Pentru mine provocarea mea cea mai mare este să fac jucătorii să creadă în ei așa cum eu cred în ei. Dacă vor crede atunci vom avea tot ce ne trebuie ca să obținem calificarea", a adăugat el.

România are capacitatea de a depăși orice problemă în această campanie de calificare, este de părere Edward Iordănescu.

"Clasamentul grupei trebuie să arate la final obligatoriu cu România în primele două locuri. Acolo trebuie să fim pentru că ele duc la European. E obiectivul nostru. Sigur, este o Elveție care pe hârtie e favorită, are atuurile ei, apoi Israel și Kosovo, după toate analizele făcute, vă garantez că sunt echipe care au foarte multe atuuri pentru a spera la o calificare. Ne vom bate cu fiecare adversar. Fiecare dintre ei ne poate crea probleme, dar și noi avem capacitatea de a depăși orice problemă când suntem uniți și determinați, când dăm totul pe teren", a mai spus selecționerul.

România își începe parcursul în Grupa I a preliminariilor Campionatul European din 2024 găzduit de Germania cu partida din deplasare cu Andorra, programată la 25 martie, de la ora 21:45, pe Estadi Nacional din Andorra. Ulterior, în 28 martie, de la ora 21:45, prima reprezentativă întâlnește Belarus în al doilea său meci al grupei, care se va disputa pe Arena Națională din București.

Prima reprezentativă a României a fost repartizată în Grupa I a preliminariilor Campionatului European din 2024, alături de Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra. Se califică primele 2 clasate în fiecare din cele 10 grupe preliminare, urmând ca ultimele 3 locuri să fie decise în martie 2024, în urma play-off-ului Ligii Națiunilor.